2013 päätin lopettaa hiusten värjäämisen ja vaalentamisen synteettisillä aineilla kokonaan. Muutamia kertoja sävytin omaa väriäni tummalla kasvivärillä, mutta en ole kokenut siihenkään tarvetta enää hetkeen. Olen nautiskellut omasta luonnollisesta hiusväristäni ja ollut jota kuinkin tyytyväinen. Ennen kuin nyt olen alkanut haaveilemaan savivaalennuksesta latvoihini ja hieman sellaisesta liukuvärjäyksen tyyppisestä.. Mietin myös, että kenties myöhemmin latvat voisi värjäillä vegaanisilla shokkiväreillä. Saa nähdä toteutuuko.. 😀

Hiusten hoitaminen on ollut itselläni aikamoinen työmaa. Etenkin Forssassa asuessani, putkistosta irtosi niin valtavia määriä rautaa, kuparia ja kalkkia, että ne kaikki kiinnittyivät latvoihini. Hiukseni olivat kuin hamppua ja latvat alkoivat kuivua, ohentua ja haaroittua tavallista nopeammin. Nyt oikeilla tuotteilla ja oikeilla rutiineilla olen vähitellen päässyt tasapainoon tukkani kanssa.

Savishampoo päänahan ongelmiin.

Pesen hiukseni aina kahdella tuotteella, ensin savishampoolla ja sen jälkeen tavallisella luonnonkosmetiikan shampoolla. Käytän Agritalin savishampoota, joka toimii syväpuhdistajana irrottaen raskasmetalleja ja samalla hoitaen päänahkaani. Pahimpina talvina raavin päänahkani verille. Atoopikkona, suosittelen savituotteita muille runsaasta ihon kuivuudesta kärsiville.

Vasemmalla on I love me-messuilta messutarjouksena ostamani savishampoo, joka on itselläni tällä hetkellä käytössä. Vain kymmenellä eurolla sain testiin Argitalin uusimman shampoon, joka puhdistaa hiuksia vapaista radikaaleista. Sen vaikuttavia ainesosia ovat vihreä savi, misteliuute ja pellavansiemenuute. Lisäksi siinä on sekoitus eteerisiä öljyjä, muun muuassa sitruunaa ja Ylang Ylangia. Se puhdistaa, ravitsee ja vahvistaa hiuksia samalla ehkäisten hiustenlähtöä.

Oikealla on jo kaksi vuotta käytössäni ollut Kataja-takiaisshampoo. Ensimmäinen vierailu ekokampaajalleni ja olin täysin myyty, se taika mitä hän sai tehtyä hiuksilleni oli pakko ostaa myös kotikäyttöön. Huomasin, että sitä on saatavilla myös isompaa pakkauskokoa, joka tulisi edullisemmaksi jatkuvaa käyttöä ajatellen.

Se sisältää myös vihreä savea vaikuttavana aineena ja isotakiaisen uutetta ja katajauutetta. Sillä on myöskin hiusta vahvistavia vaikutuksia, mutta ennen kaikkea se kosteuttaa ja tasapainottaa talineritystä. Huomasin, että Ruohonjuuressa on aika hurjat hinnat, sillä itse ostin kyseisen shampoon ekokampaajalta 18€ hintaan.

Hieron aina ensin savishampoota päänahkaani ja sen jälkeen hankaan latvojani käsien välissä, yrittäen oikeasti irroittaa metallijäämät hiuksistani. Tässä vaiheessa yleensä tiputtelen hiuksilleni myös sitruunamehua. Savishampoon jälkeen pesen hiukset tavallisella shampoolla, välillä käytän pelkästään savishampoota. Kampaajani suositteli tällaista kahden pesun metodia, olen kyllä toteuttanut sitä vaihdellen. Urtekramin Rasul-shampoo on tuuheuttava ja sekin sisältää hoitavaa rasul-saippuasavea. Tämä oli myös messuostos, jolloin hintaa jäi 3,50€.

Sitruuna ja ruokasooda syväpuhdistavat.

Helppo ja halpa tapa syväpuhdistaa hiuksia jokaisen pesun aikana on levittää sitruunamehua hiusten tyveen ja latvoihin. Sitä ekokampaajani on minulle kovasti muistutellut ja suositellut ja siitä tavasta olen pitänyt kiinni. Sitruuna voi tosin vaalentaa hiuksia jonkin verran, tästä syystä olen välillä suosinut ruokasoodaa.

Sekoitan yhden ruokalusikallisen ruokasoodaa shampoon joukkoon ja rauhassa sivelen seoksen hiusten tyveen ja latvoihin. Jälleen kerran hankaan latvat käsien välissä irrotellen metalleja. Ruokasooda on aika voimakas puhdistaja ja siitä syystä teen kyseisen hoidon ehkä kerran viikossa tai parin viikon välein, riippuen kuinka kuiva ihoni sattuu sillä hetkellä olemaan. Ehkä pienepinä määrinä ruokasoodaa voisi käyttää joka pesulla, oma hipiäni on sen verran herkkä, että jatkuva syväpuhdistaminen myös kuivattaa vaikka tekeekin hyvää. Tästä syystä pyrin tekemään öljyhoitoja.

Risiiniöljy hiusten kasvuun.

Kirjoitin jo aiemmin tekstin Hoitavista kasviöljyistä, joista erityisesti risiiniöljy on eniten hiustenhoidossa käyttämäni öljy. Levitän öljyn kauttaaltaan päänahkaan ja latvoihin ja annan vaikuttaa mieluiten yön yli ja seuraavana aamuna pesen öljyn pois. Hiukset saavat ravinteita ja kosteutta. Parasta olisi sekoittaa eri öljyjä keskenään, jotta saadaan runsasravinteisempi öljyhoito. Risiiniöljyn sanotaan lisäävän hiustenkasvua, käytän samaa öljyä myös ripsille ja kulmakarvoille.

Luonnonkaunis-messujen ostoksena 10€

Vegaaninen hoitoaine ja hiusnaamio.

Tukholmassa huomasin etten ollut pakannut mukaan hoitoainetta ollenkaan. Yhden kerran pesin sitten hiukset ilman ja noh, kyllä sen eron vaan huomasi, eikä suinkaan positiivisesti. Olen muutenkin halunnut kokeilla Lushin tuotteita, joten nyt oli hyvä hetki marssia kaupan ovesta sisään.

100g Veganese hoitoaine 9,95€

Ostin matkakokoisen pullon kerta reissussa oltiin ja olin hieman epävarma olisiko hoitoaine liian kevyttä takkutukalleni. Epäilykset hävisivät ensimmäisellä kokeilulla ja olen käyttänyt tätä kotonakin hiuksia pestessäni. Se saa aikaan aivan mielettömän kiillon! Laitan hoitoaineen nykyisin AINA pyyhekuiviin hiuksiin. Jos hiukset ovat kovin märät, hoitoaine ei pysty vaikuttamaan runsaan vesipatjan lävitse. Saunassa käydessäni pyrin pesemään hiusket aina ennen saunaan astumista, levitän hoitoaineen ja kierrän hiukset pyyhkeeseen lölyjen ajaksi.

Veganese hoitoaine sisältää nähtävästi myös sitruunaa, merilevää ja joukon eteerisiä öljyjä, joten ei ihme, että hiukset kiittää! Hiukset tuntuvat todella pehmeiltä ja hoidetuilta. Merilevä on myös voimakas syväpuhdistaja, sitä ei tosin myydä kuin ammattilaisten käyttöön.

EkoPharma muutti tuotteidensa ulkoasua pariinkin kertaan, nyt he palasivat takaisin marjakoodeihin. Ostin tämän hiusnaamion ekokampaajani poistokorista ja tämä on kyllä tuhtia tavaraa. Pieni määrä riittää, noin puoli teelusikallista. Kätän tätä vaihdellen, silloin kun hiukset tuntuvat takkuuntuvilta tai olen tehnyt syväpuhdistuksen ruokasoodalla ja ne tuntuvat karheilta.

Luonnolliset muotoilutuotteet hiuksille.

Pyrin käyttämään mahdollisimman vähän lämpöä hiuksille ja annan niiden mieluummin kuivua ilman fööniä. Joskus kun on pakko kuivata hiuksia, suihkuttelen niihin ensin Laveran jätettävää hoitoainetta, jos tuntuu ettei kaikki takut aukea. Tämä on varsinaisesti tarkoitettu hennoille hiuksille, mutta olen kokenut sen sopivan myös omalle paksulle hiuslaadulleni. Juuri viikko sitten juhlittiin Laveran 10-vuotista taivalta Suomen luonnonkosmetiikkamarkkinoilla. Go Lavera! ♥

Muotovaahtoni on Santen luonnonvaahto, jota laitan hiuksiini vähän ennen kuin ne ovat täysin kuivuneet. Joskus, todella harvoin, kun saatan jaksaa väkertää hiuksiani jollain tapaa, käytän myös Santen hiuslakkaa. Luonnon hiuslakat ovat normaalisti hieman nestemäisessä muodossa, siksi itselläni kesti hetken tajuta kuinka näiden kanssa toimitaan. Jos tahdon vain pitää kaikki pienet haituvat poissa ja saada esim. nutturan näyttämään siistiltä, suihkuttelen tätä hiuksiin ja tasoittelen sivuja käsin tai kammalla.

Kirjoitin myös aiemmin hiushuuhteista ja ne ovat edelleen osa hiusrutiiniani. Odottelen innolla kesää, täytyisikin laittaa omat rosmariinin taimet kasvuun. 🙂

Ihanaa kun kevät tekee tuloaan! Iskee aina sellainen fiilis, että tekisi mieli jotain uudistaa itsessään. Kenties nyt olisi hyvä hetki repäistä ja tehdä hiuksilleen jotain uutta ja kivaa. Katsotaan mitä käy, tällä hetkellä etsiskelen Helsingistä uutta ekokampaajaa jonka luona vierailla jatkossa, joten vinkkejä saa heitellä! 🙂


Lähteet:

Argital Purifying Shampoo

http://www.argital.it/cleaner-stronger-and-more-nourished-hair-with-argital-purifying-shampoo/?lang=en

Ekovista Risiiniöljy

http://www.ekovista.org/product/risiinioljy

Lush Veganese-hoitoaine

http://www.lush.fi/product/151/veganese

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Name and email are required