DIY: hiushuuhteet etikalla ja rosmariinilla

Luonnonkosmetiikkaan vaihtaessani kiinnostuin edullisista ja luonnollisista vaihtoehdoista kuinka hoitaa hiuksiani. Savishampoon ja I am naturin shampoon ja hoitoaineen lisäksi olen vienyt suihkuun sitruunan ja ruokasoodan syväpuhdistusta varten (syväpuhdistus ansaitsee oman tekstinsä!), mutta vähitellen omenaviinietikka kulkeutui mukana. Nyt olen vaihtanut omenaviinietikan punaviinietikkaan ja tätä postausta tehdessä halusin kokeilla ensimmäistä kertaa rosmariinia hiuksille.

Puhutaan siis hiushuuhteista.

Helposti kotikonstein tehtävistä vesi-seoksista, joilla hiukset huuhdellaan shampoon ja hoitoaineen jälkeen.

Miksi?

Ei pelkästään, koska niiden tekeminen on hauskaa ja edullista, mutta niiden lukuisten hyötyjen takia. Seuraavaksi ajattelin tutustua etikka ja rosmariini hiushuuhteisiin ja niiden vaikutuksiin hiuksille ja päänahalle.


Mitä omenaviinietikka tekee hiuksille ja päänahalle?

Omenaviinietikka sisältää etikkahappoa, joka on itsessään syväpuhdistava ja auttaa irroittamaan hiuksista esimerkiksi muotoilutuotteiden jäämiä tai vedestä irtoavia raskasmetalleja. Monet jotka vannovat hiustenpesuun ilman shampoota ja hoitoainetta, käyttävät nimenomaan etikkaa hoitoaineen asemasta.

Omenaviinietikan on sanottu tasapainottavan hiusten omaa pH tasoa. Näin ollen se ei kuivata päänahkaa huuhtomalla pois päänahan omia öljyjä vaan toimii tasapainoittavasti ehkäisemään myös hilsettä, latvojen kuivumista ja kaksihaaraisia. Hiuksista tulee kiiltävät, pehmeät ja helposti harjattavat.

20160219_105825[1]Aamun hiustenpesu ja etikkahuuhtelu done! Kiiltää, kiiltää.

Omenaviinietikan ainoa haitta puoli on sen todella epämiellyttävä haju. Se vie hetken aikaa tottua.

Ekokampaajani kanssa keskustellessani, hän neuvoi minua brunettena suosimaan mieluummin punaviinietikkaa. Se sopii kuulemma erityisesti ruskealle ja punaiselle hipiälle, syventämään ruskean sävyä ja korostamaan punaisuutta. Huomasin myös punaviinietikan tuoksun olevan paljon siedettävämpi.

DIY: omenaviinietikka tai punaviinietikka hiushuuhde

Tarvitset:

1 teelusikka punaviini- tai omenaviinietikkaa

noin 2dl vettä

vanha shampoopullo

Kuten huomata saattaa, raaka-aineet ovat hyvin edulliset. Yhdestä etikkapullosta riittää todella pitkäksi aikaa.

Etikka laimennetaan veteen ja hiukset huuhdellaan pesun jälkeen. Jotkut huuhtelevat etikan vielä kokonaan pois, mutta itse teen todella kevyen ja nopean suihkauksen vedellä, käärin hiukset pyyhkeeseen ja annan etikan jäädä hiuksiin. Kampaan hiukseni märkänä harvapiikkisellä puukammalla ja ne ovat todella helposti käsiteltävissä omenaviinietikan ansiosta.

Kevään alussa pohtiessani tulevia blogitekstejäni, tiesin haluavani kokeilla rosmariinia hiuksille. Joten parvekkeellani on varta vasten rosmariinintaimi ihmiskoettani varten.

dav
Rosmariini

Mitä rosmariini tekee hiuksille ja päänahalle?

Rosmariinin vaikutukset ovat osittain saman tapaisia kuin etikalla. Se hoitaa päänahkaa ja ehkäisee hilsettä, samalla stimuloiden hiuspohjaa ja edistäen hiustenkasvua. Väriltään rosmariinihuuhde on ruskeahkoa ja sopii paremmin tummemmalle hipiälle. Sen värjäävä vaikutus on kuitenkin hidasta ja näkyy hiuksissa vasta 2-3 kuukauden yhtäjaksoisen käytön jälkeen.

Huomasin itse saman vaikutuksen kuin etikalla huuhdellessa, että hiukset tuntuivat todella helpoilta kammata jopa märkänä. Ajattelin jatkaa rosmariinihuuhteen parissa muutaman kuukauden ja seurata mahdollisia muutoksia.

DIY: rosmariini hiushuuhde

Tarvitset:

noin kourallinen tuoretta rosmariinia tai 1 ruokalusikallinen kuivattuja lehtiä

2dl vettä

lasipullo tai muu korkillinen lasiastia

dav

dav

Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää rosmariini. Alenna lämpöä pienemmille asteille ja anna rosmariinin hitaasti liueta ja höyrystyä veteen, noin 20-30 minuuttia. Tämän jälkeen siivilöi huuhde ja anna jäähtyä ennen käyttöä. Riippuen hiusten pituudesta, tästä määrästä riittää kahdesta kolmeen kertaan huuhdetta. Itse tein suoraan jo kaksinkertaisen määrän, sillä huuhde säilyy jääkaapissa noin kaksi viikkoa ja itselläni tukkaa riittää.

dav
Valmis tuote, joka näyttää hieman simalta

Olen maininnut hänet jo aiemmin blogissani, mutta HolisticHabits on suuri innoittajani ja hän on tehnyt videon rosmariinihuuhteesta. Suosittelen tutustumaan hänen kanavaansa ja tsekkaamaan videon TÄSTÄ !

Lähteet

http://www.chagrinvalleysoapandsalve.com/idascorner/shampoo-hair/make-your-own-natural-vinegar-hair-rinse

http://www.chagrinvalleysoapandsalve.com/idascorner/shampoo-hair/make-your-own-natural-vinegar-hair-rinse

Rosemary Hair Rinse: Darkens Hair, Stimulates Growth

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Name and email are required