Villiyrttien maailma avautuu

Kiinnostukseni kasveihin on aiemmin rajoittunut pitkälti koristekasveihin, mutta Frantsilassa suorittamani harjoittelun myötä villiinnyin villiyrteistä. Tajusin kuinka metsämme ja niittymme ovat täynnä hyödynnettäviä kasveja. Parhaimmat superfoodit löytyvät ihan omasta luonnostamme ja valikoima on yllättävänkin laajaa keväästä syksyyn.

bty
Puna-apilan kukkia menossa pakastimeen

Koska olen vasta aloittelija, haluan ensin kerätä tietoa kasveista ja niiden vaikuttavista ominaisuuksista. Siksi päätin olla armollinen itselleni ja kerätä tänä kesänä vain pienen määrän, sellaisia kasveja joita uskon oikeasti käyttäväni. Tahdon keskittyä yrttien parantaviin, rauhoittaviin, energisöiviin, inspiroiviin ja puhdistaviin vaikutuksiin.

Ihan ensimmäisenä kävimme ystäväni kanssa keräämässä kevään alussa nokkosta. Nokkonen on monipuolinen terveyspommi. Frantsilassa totesimme, että ei ole vaivaa johon nokkonen ei auttaisi. Nokkosta voi kuivata tai pakastaa, itselläni on pussillinen nokkosta odottamassa pakkasessa. Ensi kesänä ajattelin kuivata suurempia määriä jauheeksi. Nokkonen on mm. hyvä ylläpitämään yleiskuntoa, ehkäisemään sairauksia, helpottamaan hiuspohjan ongelmia ja vaikuttaa voimakkaasti myös henkiseen hyvinvointiin kuten väsymykseen tai stressiin. Oli ongelma mikä tahansa, nokkonen on vastaus.

Puna-apilan lehtiä ja kukkia voi kuivata ja pakastaa. Nuoret lehdet sisältävät runsaasti proteiinia ja ovat siitä syystä oiva lisä salaatteihin. Kukat ovat itsessään jo loistavaa teeainesta tai sekoitettuna muihin yrtteihin. Puna-apilan kukka on mielestäni niin kaunis, että kun lumi on maassa ja ulkona on pimeää, voin kaivaa pakastimesta vaaleanpunaisia kukkia piristämään illan teehetekäni. Puna-apila rauhoittaa, lievittää flunssaa ja sopii muutenkin toipilaille kivun lievitykseen.

dav
Puna-apilaa ja sitruunamelissaa

Mesiangervon lehtiä ja kukkia voi kuivata talveksi. Erityisesti kukat ovat mesiangervon vaikuttavin osa. En voinut olla huomaamatta tänä vuonna todella runsaita kasvustoja ympäri niittyjen ja peltojen reunojen, joten oli aivan pakko saada yksi kimppu kotiin kuivumaan. Halusin mesiangervoa nimenomaan sen parantavien vaikutusten takia. Mesiangervon sanotaan olevan luonnon aspiriini, se tehoaa haavoihin, kuumeeseen ja tulehduksiin. Jalkakylpyyn lisätyn mesiangervon kerrotaan parantavan päänsärkyä – sehän on pakko testata!

hdr
Mesiangervoa kuivumassa

Viime viikonloppuna keräsin musta- ja punaherukan lehtiä. Heitin lehdet kuivuriin talven varalle. Mustaherukan lehdet mm. toimivat tulehduksen estäjinä, alentavat verenpainetta, supistavat limakalvoja ja virkistävät. Punaherukan lehdet vastaavasti sisältävät paljon C-vitamiinia ja näin ollen ne ovat oivaa flunssalääkettä parantamaan immuniteettia ja myös virkistämään.

dav
Kuivuriin
dav
Kuivatut musta- ja punaherukan lehdet

Samaan syssyyn varastoin myös talteen talven varalle parvekkeella kasvattamaani sitruunamelissaa ja persilijaa. Tällä hetkellä vielä hieman haaveilen kerääväni maitohorsman kukkia, ihan vain koska nekin ovat mielestäni todella kauniita ja näyttäisivät kivalta teesekoituksessa. Minulla on kunnianhimoisena tavoitteena talvella lueskella enemmän villiyrteistä hankkimastani Sinikka Piippon kirjasta Villivihannekset. Näin ensi selauksella kirja vaikuttaa todella kattavalta ja monipuoliselta opukselta villiyrttien maailmaan. Vielä ehtii hyvin keräilemään!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Name and email are required