NYT oli vihdoinkin SE viikonloppu. Se, jota Mari on odottanut…!

Kuten mainitsin, Helsingin Messukeskuksessa järjestettiin tänä viikonloppuna Luonnonkaunis – messut. Pro Luonnonkosmetiikka Ry juhli 10 – vuotista taivaltaan järjestämällä kaksipäiväiset luonnonkosmetiikkaan painottavat messut, jotka kattoivat näytteilleasettajia, sekä monipuolisia luentoja liittyen luonnonkosmetiikkaan, sertifiointiin ja markkinoihin. Samassa yhteydessä järjestettiin myös tämän vuoden Kevätmessut.

Olen siunattu noinkin avarakatseisella poikaystävällä, joka jaksaa ja kestää minun “hömpötyksiäni”, sekä lähteä vielä mukaan tämänkin kaltaisille messuille. Vaikka en itse koe, että luonnonkosmetiikan tulisi keskittyä vain naisiin. Minun mielestäni jokainen voi sukupuolesta ja iästä huolimatta hyötyä puhtaammista tuotteista oman ja ympäristön terveyden hyväksi.

Seuraavassa olisi kooste viikonlopusta!

Lauantai

Lauantaina kiertelimme messualuetta, joka ei ollut kovin iso, mutta tuotteiden puolesta sitäkin monipuolisempi. Oli ilo havaita, että noinkin pienimuotoisilla messuilta löytyi myös valmistajia jokaisesta hintaluokasta. Joukkoon mahtui ihania kestosuosikkeja kuten Lavera, Zao, Zuii ja Dr. Hauschka, sekä esimerkiksi itselleni vieraampi Davvi. Lappi ja Suomen luonto toimivat heidän tuotteiden ja raaka-aineiden innoittajana.

20160409_131547
Valmiina messuilemaan!

Tyhjin käsinhän sieltä ei siis voinut lähteä.. Eli siis messuostoksia.

20160410_210451
Ekovistan risiiniöljy. Vihdoinkin!
20160410_205030
Acorellen vartalotuoksu Nature sun. Jälleen täysin 100% luonnonmukainen tuoksu. Kesää odotellessa!
20160410_205958
Tällä hetkellä käytetyin tuotteeni! Argitalin savishampoota ilman en voi elää.
20160410_205747
Mossan BB Nude Tinting Moisturiser eli sävyttävä BB kosteusvoide.

Mossa on itselleni uudempi tuttavuus ja herätti kyllä heti mielenkiinnon. Kyseessä on Latviassa valmistettu luomulaatuinen ihonhoitosarja, jossa käytetään pohjoisesta saatavia marjoja ravitsemaan ihoa. Lisäksi Mossa on täysin eläinkokeeton (raaka-aineita, valmista tuotetta tai sen eri vaiheita ei testata eläimillä) ja se on ECOCERT-sertifioitu kosmetiikkasarja.

20160410_204740
Muutamia näytteitä. Mádaran voide Nokkonen sopii kasvoille, käsille ja vartalolle. Ekopharman mustaherukka hoitovoide.
20160410_210325
Sain vielä läjän muita näytteitä testattavaksi. Näiden lisäksi minulla on vielä kolme Dr. Hauschkan näytepussukkaa.

Lauantaina kävimme kuuntelemassa lähinnä yhden luennon ja se oli Katja Kokon pitämä aiheesta Luonnonkosmetiikkaviidakossa – tarjonta kosmetologin näkökulmasta. Katja on jo viidentoista vuoden ajan toiminut kosmetiikan parissa eri muodoilla ja nyt häneltä tuli myös esikoiskirja Aidosti kaunis. Joonas yllättäen osti kyseisen kirjan minulle, vielä signeerattuna!

20160410_204047
Lueskelin tätä jo hieman ja kyseessä on myös visuaalisesti vaikuttava ihonhoidon käsikirja. Todella omaperäinen teos.

Ensimmäisen messupäivän jälkeen etsimme ruokapaikkaa ja valintamme oli simppelisti Chico’s.

20160409_161851[1]

Chico’s on siinä mielessä kiva paikka, että ruokaa löytyy jokaiseen makuun. Vegaanisia vaihtoehtoja oli palstallinen ja samoin jälkiruokia. Jäätelöitä ja jopa kermavaahtoa oli saatavana vegaanisena.

20160409_163200[1]
Pääruokana otin vegaanisen hampurilaisen soijarouhepihvillä, vegaanisella cheddarjuustolla, sekä bataattiranskalaisilla. Nam!
20160409_170807[1]
Jälkiruokana vegaanista lime-juustokakkua pähkinäisellä pohjalla ja kahvia.
Sunnuntai

Sateisen harmaan lauantain jälkeen aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta toisena messupäivänä. Saatoin vihdoinkin käyttää omilla vahvuuksillani olevia aurinkolaseja.

20160410_095342
Uskaltauduin jopa vaihtamaan kirpparilta löytämäni villakangastakkini kirpparilta löytämääni keinonahkatakkiin. Sanoinko jo, että elän kirpparivaatteissa? 😀

Toinen messupäivä meni kuunnellen pari luentoa. Ensimmäisenä oli Paneelikeskustelu aiheesta EU:n kosmetiikkamarkkinoilla liikkuu laittomia kemikaaleja. Panelisteina oli europalramentaarikko Sirpa Pietikäinen, Katariina Rantanen, CEO ja CosmEthics-sovelluksen perustaja, ja Maria Nordin, sisäilma-asiantuntija ja bloggaaja. Paneelin veti kaikille tuttu Kemikaalicoctail-blogin Noora Shingler.

Jopa Joonaksen mielestä aihe oli mielenkiintoinen, vaikka hän ei ihan niin intohimolla seuraa kosmetiikan sisältämistä kemikaaleista tapahtuvaa keskustelua. Aihe on todellakin ajankohtainen kun vasta paljastuneen PHMB:n (polyheksametyleenibiguanidi) ympärillä kuohuu. Kyseessä on siis syöpää aiheuttava aine, joka on samaan aikaan hyväksytty, mutta myös kielletty. Kieltoon vaikuttaa eri lainsäädännölliset asiat ja siksi tulkintakin vaihtelee. Kuunnellessani keskustelua, en voinut kuin miettiä mielessäni, että onneksi olen valinnut luonnonkosmetiikan. Tiedän varmasti mitä valitsemani tuotteet sisältävät.

Toinen luento käsitteli näin ympäristöalan opiskelijankin näkökulmasta kiinnostavaa aihetta Kosmetiikan ympäristövaikutukset. Aiheesta luennoi Terhi Uusitalo, Joutsenmerkin asiantuntija. Kyseessä on aihe, johon kokisin suurta intohimoa ja tahtoisin kirjoittaa omaa pohdintaani myös laajemmin kun sopiva aikarako löytyy. Mielessäni tänään on pyörinyt Terhin lause ja kirjoitin sen myös muistiinpanoihini: “Kosmetiikassa ympäristöasiat eivät ole oleellisia”. Synteettisessä kosmetiikkateollisuudessa näin varmasti onkin, luonnonkosmetiikka pyrkii ottamaan ympäristön jatkuvasti paremmin huomioon, lähtien jo pakkausten suunnittelusta. Mutta tästä aiheesta uskon saavani ihan oman tekstin ennemmin tai myöhemmin.

Sieppaa

Messuista jäi käteen paljonkin. Palasin entistä viisaampana ja inspiroituneempana. Koin tunteen, että olen vihdoinkin löytänyt itselleni sopivan tavan huolehtia itsestäni ja myös ympäristöstä paremmin. Kyseessä on minulle valtavan tärkeäksi muodostunut harrastus ja joka kerta kun saan puhua aiheesta, sisältäni tulvahtaa innostuksen ryöppy. Ehkä intohimosta kertoo jo sekin, että kirjoitan tätä sunnuntaina yhdeltätoista illalla, enkä malttaisi edes mennä nukkumaan. Sulattelen edelleen kaikkea oppimaani ja uusia näkökulmia aiheeseen. Aivan kuten veganismi, luonnonkosmetiikasta on muodostnut itselleni myös elämäntapa. Tämä kaikki on vain niin mahtavaa!

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Name and email are required